Липсата на публичен регистър на издирваните лица показва пълната безотговорност на управляващите

Отвличане, стрелба по данъчен, шесторно убийство и показен разстрел на бизнесмен за два месеца, 700 издирвани престъпници на свобода, протести на полицаи, борещи се за нормално заплащане и условия на труд. Това са показатели за тотален провал на правителството в сектор Сигурност. Отказът на управляващото мнозинство и по-конкретно ГЕРБ, които са начело на сектора от близо 10 години, да поемат политическа отговорност за провала си в опазването на сигурността на хората, е предателство към техните избиратели и българското общество. И ако до 2 месеца няма яснота и разкриване на извършителите на показните криминални деяния, министърът на вътрешните работи трябва да подаде оставка.

 

Мислейки за ролята на България в европейската сигурност, президентът трябва да постави ясно въпроса за вътрешната сигурност и проблемите в системата на МВР на заседание на КСНС.

Липса на публичен национален регистър на осъдените и издирваните лица е сериозен пропуск, който трябва да бъде отстранен незабавно. Според медийни публикации от 2010 година до края на 2017 година 7000 души са обявени за национално издирване и не са открити от полицията.  Как хората да сигнализират за издирвано лице, ако няма от къде да се информират кои са тези лица? Настояваме МВР да запълни празната секция в сайта си за издирвани лица.

От ДБГ призоваваме всички системи за видеонаблюдение в населените места и по пътната мрежа да се свържат в единна система, която да позволява установяването на самоличността на преминаващите. По този начин ще се намали броят на издирваните и ще се подобри сигурността на гражданите чрез превенция. В противен случай похарчените милиони за тези системи, ще са хвърлени на вятъра.

Считаме, че са налице сериозни, системни проблеми, които не позволяват на органите за сигурност да изпълняват функциите си по закон. Затова оценяваме като крайно вредни действията на ГЕРБ по постоянно отлагане на пълноценна реформа в МВР, с която да насочат повече средства към полицаите на терен.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре