Поскъпването на тока за бизнеса ще доведе до шоково покачване на цените на стоките за хората

"Движение България на гражданите" настоява Министерството на енергетиката да спре да бездейства и да предприеме категорични действия за осигуряване на свободното функциониране на пазара на електроенергия. A КЕВР незабавно да провери има ли картел на свободния пазар и извършва ли се спекула с цените за бизнеса. С  бездействието си държавата подпомага спекулативния скок на цената на тока.

 

Увеличението за бизнеса от началото на 2018та с до 60% е напълно необосновано. При само 5% покачване на цената за производство на електроенергия и двойно по-ниското повишаване в разходите за основните енергийни ресурси, няма никаква обективна причина за огромния скок в предложените на бизнеса цени на тока.

Ценовият удар върху бизнеса ще засегне всички хора в България, тъй като ще принуди търговците да вдигнат цените на стоките и услугите. Роля на държавните институции е да предпазят българските граждани от обедняване, за сметка на печалбата на неколцина спекуланти.

Ето защо заявяваме, че ако цената на тока за бизнеса се вдигне с повече от 10% в рамките на 1 месец, министър Теменужка Петкова и шефът на КЕВР Иван Иванов трябва да понесат отговорност и да представят своите оставки.

Ние от ДБГ винаги сме отстоявали либерализирането на пазара на електрическа енергия при стриктно спазване на правилата за нормалното му функциониране. Затова предупреждаваме, че липсата на адекватен контрол от Министерството на енергетиката и отговорните институции, ще съсипе и тази реформа и вместо до намаляване на цените, ще доведе до тяхното увеличаване.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре