Правителството и мнозинството обявиха капитулация в сектор Сигурност, заяви председателят на ДБГ

„Движение България на гражданите“ ще внесе искане за налагане на вето от страна на президента Румен Радев на Закона за частната охранителна дейност. Това реши Изпълнителният съвет на партията.

С приемането на предложения от Министерски съвет проект правителството и мнозинството обявяват капитулацията си в сектор Сигурност, невъзможността си да се справят с опазването на сигурността на българските граждани и тотален отказ да реформират системата, коментира председателят на ДБГ Димитър Делчев.

Недопустимо е хора без специална подготовка да имат полицейски правомощия и да носят оръжие, с което могат да убиват, категоричен е Делчев. Според думите му този закон е възможност за феодалните кметове да си наемат частна армия, която да ги брани от гражданите и закона и да налага репресия.

В мотивите си към искането за вето до президента ДБГ отбелязват редица нарушения на Закона за нормативните актове, несъответствия с българското и европейското законодателство и опит за покарване на лобистки текстове, облагодетелстващи част от охранителните фирми. ДБГ призовава президентът Радев да сезира и Конституционния съд за тълкуване на част от текстовете.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре