Живко Табаков е общински лидер на Движение България на гражданите. Вчера от Националния съвет на партията обявиха, че замразяват членството си в Реформаторския блок. Какви са причините, блиц интервю на Gramofona.com с Живко Табаков.

 

Г-н Табаков, Националният съвет на „Движение България на гражданите” замрази членството си в Реформаторския блок. Кое беше камъчето, което преобърна каруцата?

-Вижте, или си опозиция, или си с управляващите. ДБГ няма да участва в задкулисни игри и няма да толерира срещи между членове на РБ и представители на правителството. България има необходимост от силна демократична общност, която е готова да се противопостави на пълзящата диктатура на ГЕРБ, пренесена в общините през феодалния модел на управление, а не от патерици.

Националният съвет настоява за изготвяне на спешна реформаторска платформа с акцент смели действия във възлови сектори. Кога тя трябва да стане факт?

-Притеснително е това, което се случва и в сектор „Сигурност”, и при борбата с корупцията. Вижте какво стана с антикорупционния закон. Беше приет на коляно, за пред Европа, антикорупционният орган се оглави от човек с политическа зависимост. А още по-интересно е, че в първите 30 дни след приемането му оставиха възможност на общинските съветници да продължат да печелят обществени поръчки, използвайки политическото си влияние. За мен тази реформаторска платформа дори се е забавила.

От доста време сте в обтегнати отношения с колегите си от СДС. Ще го бъде ли Реформаторския блок в Бургас?

-Права сте, от доста време не виждам дори и наченки на някакви съвместни действия със СДС, което на практика означава, че не е възможно да продължим в една посока работата си за Бургас. Когато си заложник на властта, лесно и удобно забравяш за обещанията към избирателите.

Настоявате и за антиГЕРБ коалиция и антиГЕРБ общности по места. Каква е ситуацията в Бургаско, започна ли създаването на подобни общности в региона?

- Създаването на Реформаторски общности за демокрация минава през широки обединения, надхвърлящи рамките на Реформаторския блок. Идеята е да се създаде общ широк фронт, за да може да бъде разбит корупционния модел и феодализацията на общините. Уверявам ви, че ДБГ води разговори в тази посока.

Вчера обявихте, че раздялата от Блока може да се предотврати само с оставката на министър-председателя Бойко Борисов. Готови ли сте на компромиси заради стабилността на държавата и това да няма предсрочни парламентарни избори?

-Държавата се тресе от скандали, пък ние, видиш ли, да пазим стабилността. Не знам кой се чувства стабилен без нормални доходи. Кой намира за стабилна държава, в която всичко е пропито от корупция и няма никаква воля за реформи в ключови сектори. Битката за България за ДБГ минава през искане на оставка и свикването на предсрочни парламентарни избори.

 

*Интервю за http://www.gramofona.com/intervyu/jivko-tabakov-kogato-si-zalojnik-na-vlastta-udobno-zabravyash-izbiratelite

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре