В Общинския съвет ние не сме част от управляващата коалиция, то е видно. Разбира се, всички решения, които са важни за града, ги гласуваме. Но други решения, които считаме категорично, че не са правилни, не подкрепяме. Имаме си наши принципи и ги отстоявахме от начало до край.

Това заяви Даниела Русева, областен координатор на „Движение България на гражданите“ и общински съветник в ОбС Шумен, в интервю за „Коментарът“ на шуменската телевизия.

Пример за това е решението за вдигане цената на водата. Ние организирахме подписка срещу увеличението, както искаха гражданите. В Шумен дойде зам.-министър Крумова. До тогава не се беше случвало да дойде заместник-министър и да вземе участие в заседание на ОбС, убеждавайки ни да приемем проекта. Това не промени нашето мнение, но за съжаление проектът все пак мина, допълни Русева.

Преди два месеца беше внесено предложение за нова Наредба №1. Поводът да бъде взето това решение от правна комисия беше поредното оплакване от един гражданин от шумът от дискотека. Общинският съвет трябва да вземе изключително важно решение. Разделителната линия е дали Шумен да бъде тих град по Швейцарски тип или да бъде град, в който има такива нощни заведения. Има и трети вариант да има такива заведения в отдалечени от жилищни блокове места. Проблемът не е окончателно решен и подлежи на подробна дискусия, коментира Русева.

Наредба №1 е за вътрешният ред на територията на общината, но мерките  срещу вандализма трябва да бъдат на по-високо ниво. Търсене на отговорност по Наказателния кодекс ще има много по-влиятелен ефект, отговори на въпрос общинският съветник.

По повод друго решение на общинските съветници да се отложи приемането на правилника за реализация на фонд ин витро, който беше учреден в общината, Даниела Русева коментира, че идеята е много хубава, но юридически има много недостатъци. Проектът за правилник трябва да бъде синхронизиран с нормативната уредбата на национално ниво, след това да се избистрят шуменските детайли и тогава да се приеме.

Относно изборът на нови съдебни заседатели, хората сами се самопредлагат. Съдебната система е деполитизирана. Доста млади хора станаха съдебни заседатели, начетени, образовани, активни. Пресяването е добро, позитивна е Русева.

Попитана за коментар по скандала с Иванчева, от правна гледна точка това е унижение на човешкото достойнство. Държавата е длъжна да защитава правата на човешкото достойнство, заяви общинският съветник.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре