Васил Цолов е кмет на столичния район "Оборище" от октомври 2015 г., издигнат e от Реформаторскиs блок. Завършил е висшето си образование в България, след което специализира в САЩ, в Университета на Сейнт Пол, щата Минесота. От 1997 г. до заемането на кметското място е в частния бизнес.

В район "Оборище" има много старинни сгради, много от тях с рушащи се фасади. По какъв начин планирате да се справите с този проблем?

- Това е въпрос, който засяга почти целия център на София. Има няколко проблема. Единият е, че хората, които живеят в стари сгради, понякога са във финансово положение, което не им позволява да ги поддържат. Има собственици, които не живеят в България, или пък има прекалено много наследници. Ние търсим контакт с всеки един от тях, опитваме се да намерим правилен подход да ги инициираме да започнат тяхната поддръжка. Търсим контакт с тях, това е изключително важен въпрос, който трябва да се реши.

Друг проблем е, че клошари или както се актуални в момента - мигранти, използват възможността за кратко време да пребивават в тези сгради и след тях остава общо взето погром.

Имате идея фасадите на сградите да станат общинска собственост?

- Да, като казвам фасадите имам предвид единствено и само хоросановата мазилка и боята. В повечето европейски столици това е механизмът, по който се решава обликът на централната част. Ако обликът на сградите от централната част е запазен, то най-добрият начин той да изпъкне е чрез неговата архитектурна даденост. Тези закони важат за големите столици, за големите градове, където финансирането е по-голямо.

Как планирате да се осъществи тази идея законово и финансово?

- Това е законопроект, който първо трябва да бъде разгледан и приет от Народното Събрание. Въпреки че при нас вече има нещо подобно, което е залегнало в наредбите. В смисъл, че който не си поддържа фасадата, подлежи на глоба, а общината може да възстанови фасадата за своя сметка и след това да си върне парите чрез собственика. Но това е една много дълга процедура, която отнема доста време. Нека говорим реално - това няма как да се случи. Столицата трябва да има един доста голям бюджет, за да може това нещо да се случва. Всичките инфраструктурни проекти са в зависимост от бюджета.

Какво се случва с "Къщата с ягодите"?

- Тя има много, много дълга история. В крайна сметка в последните години няколко пъти беше препродавана, но това, което съм наследил като информация и съм се запознал горе-долу с нещата, към този момент къщата е архитектурна забележителност.

В процеса на експлоатацията й е направен един ремонт, който според мен е безумен. На последния етаж от сградата на практика са изградили бетонова плоча, уж за да заздравят конструкцията. Това е последната плоча преди покрива. Тя допълнително е натоварила конструкцията на сградата и е започнала да се случва деформация. Към този момент собственикът би трябвало да предприеме мерки, за да я възстанови в облика, в който е била. Такива са изискванията.

Ако все пак общината се опита да възстановява старинните сгради за своя сметка, смятате ли, че е възможно част от средствата за улиците и тротоарите да се преразпределят за такива ремонти?

- Това е почти невъзможно. Парите за ремонтите и поддържането на инфраструктурата са от едно перо на бюджета, а за сградите - от съвсем друго. Освен това ако са и паметник на културата, е трето перо.

В Закона за управление на етажната собственост се урежда частично въпросът с неизпълнението на предписание за ремонт на сградата, но това не е пълно решение. За да може да се реагира по- адекватно, ще трябва да се пипнат и законите.

Ако общинските средства за това не достигат, защо не се търси финансиране например чрез еврофондове?

- 99,5% от тези сгради са частна собственост. Мислите ли, че не се търсят варианти и не се пише на собствениците за това да си поддържат имотите? Малко са хората с такива възможности.

На няколко пъти жители на общината протестираха срещу предстоящи строежи. Например срещу строежа на жилищна сграда с магазини и подземен паркинг на улици "Буная" и "Русалка". Според протестиралите парцелът би трябвало да има статут на зелена площ...

- Според мен някой заблуждава съгражданите ми недопустимо. Няма такова нещо, аз дори го показах на съгражданите ми, които живеят в този район. Там винаги е било отредено за жилищно строителство. Мястото, което всъщност заема сградата, т.е. жилищният блок, към него има придадена зелена площ. А самото място, където в момента се строи сграда с подземни паркинги, винаги е било за жилищно строителство. Там навремето е имало къщи, собствениците на които са били обезщетени след събарянето им. След това е изграден трафопост, в който през 90-те се помещаваше едно култово за района заведение. След това собственици го продали на инвеститор, който кандидатства с проект.

Публичните обсъждания са проблем, често жителите не разбират за тях. По какъв начин община "Оборище" известява гражданите за тях?

- Аз съм интерактивен, т.е. аз ползвам всички възможности на мрежата, които се предлагат като интерактивни комуникации. Освен тези методи ние разлепваме и съобщения в района на хората. Също така съобщаваме на председателите на етажната собственост, с които имаме контакти, ако някъде в техния район ще се строи нещо или ще се извършва някаква промяна в инфраструктурата. Нямаме проблеми с "контактването" на хората, поне аз смятам така. Освен това на сайта на район "Оборище" винаги има такава информация.

Успявате ли да ограничите инвеститорските намерения?

- Разбира се, те първо представят пред нас инвеститорските си проекти. Те трябва да спазват съответната норма на допустимост, иначе няма как да получат от нас каквото и да било разрешение за строеж или нещо друго.

Може ли в близкото бъдеще да видим особено високо строителство в района?

- Не, по никакъв начин. Ако погледнете, цялото високо строителство е в покрайнините на района, т.е. около булевард "Ситняково", където зоната го позволява. Тук в централната част това няма да го видите, защото е ограничено от закона.

Според променения Закон за устройството и застрояването на Столичната община изграждането на подземни гаражи в междублоковите пространства е възможно единствено ако върху тях се създадат зелени площи. (подобно на чл. 22 от действащия ЗУТ) Това по какъв начин ще повлияе на района, в който местата за паркиране и детските площадки са проблем?

- Изграждане на гаражи и зелени площи е една добра идея. За съжаление в такъв нюанс ако коментираме, върху тези зелени площи никога няма да има детски площадки. Трябва да се мисли къде ще се направи, защото центърът на София е достатъчно застроен. Има нужда от паркинги, но трябва да се намери нещо по-конвенционално. Например високо етажни паркинги и колони, например.

Източник: dnevnik.bg

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре