Общинските съветници от „Движение България на гражданите”, част от групата на Местната коалиция „Промяна за Харманли”, настояват Регистрационно-приемателният център (РПЦ) в Харманли да се преустрои в център от затворен тип, а Община Харманли да получи допълнителни средства за справяне с проблемите, възникнали във връзка с пребиваването на големия брой бежанци и мигранти в града. Днес съветниците внесоха докладна записка в Общинския съвет, която се очаква да се гласува в сряда. Документът е подписан от ръководителя на групата от Местната коалиция „Промяна за Хармнали” Светла Георгиева, член на „Движение България на гражданите”. Под документа са се подписали и общинските съветници от други политически сили в Харманли.

Местните политици са адресирали до премиера, вътрешния министър и председателя на Държавната агенция за бежанците и декларация, в която освен за преустройването на Центъра в затворен тип, настояват и за изграждане и укрепване на съществуващите съоръжения, препятстващи свободното му напускане, както и ДАБ да организира редовно информиране на обществеността за здравния статус на настанените.

В докладната напомняме, че в Центъра са настанени повече от капацитета му хора, което създава проблем с реда и условията на живот, коментира Светла Георгиева от „България на гражданите”. Тази диспропорция създава рискове и за гражданите на Харманли. Напоследък проблемите се усложниха и от слуховете за заразни болести сред мигрантите, след което лагерът беше поставен под карантина, а после избухнаха и размириците, коментира тя, като подчерта, че е работила с хората от Центъра в продължение на година и половина и познава ситуацията вътре много добре.

Георгиева добави, че с подписалите докладната нейни колеги от други групи, в това число и ГЕРБ, са единодушни, че Община Харманли трябва да получи допълнителни средства за справяне с бежанския проблем. Тя счита, че мерките за екстрадиция на агресивните лица са правилни, както и гражданите одобряват да се провежда системен скрининг на настанените в РПЦ, като информацията за резултатите трябва да е публична и да се вземат навременни мерки.

Съветниците са категорични в декларацията си, че Полицията и Жандармерията трябва да следят за строго спазване на обществения ред, а органите на ДАБ да контролират вътрешния ред в РПЦ - Харманли, като настояват при нарушения на закона мерките да са най-строги. Те посочват като решение и това, че трябва да се предвиди изграждане на аптека, офис за парични преводи и високоскоростен интернет в Регистрационния център в града.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре