Бургас заслужава по-чист въздух, по-силно развита икономика, повече работни места и качествен туризъм. Хора като Живко Табаков и други от спектър център-дясно могат да постигнат тази промяна

Димитър Делчев е председател на Движение България на гражданите. В интервю за Флагман.бг Делчев обяснява накъде е поела партията след напускането на Реформаторския блок, подготовката за местните избори през 2019 г., както и по други актуални политически теми:

- Г-н Делчев, в Бургас сте, за да подкрепите една гражданска инициатива – подписката за свикване на местен референдум относно дейността на завод „Кроношпан”. Това означава ли, че „Движение България на гражданите” застава зад нея и защо?

- ДБГ винаги е била за това да се чуе мнението на хората по важните въпроси. Това се съдържа и в нашето име. Националното ръководство на партията подкрепя инициативата, в чиято основа стои областният координатор на ДБГ Стоян Грозев, да се направи едно допитване до хората, които да кажат редно ли е да съществува завод в рамките на града, до самите блокове.

- Хората обаче са все по-обезверени и апатични към всякакви инициативи. ДБГ готова ли е с формула, която да ги активизира както на местно, така и на национално ниво?

- Единственият начин хората да бъдат приобщени към политиката е да видят управници, които мислят преди всичко за решаването на техните проблеми. За жалост, досега всички партии - мандатоносители са показали на хората едно – че се интересуват от собственото си битие, личното забогатяване на партийните елити, нехаейки за отделния човек. Крайно време е в България гражданското общество да стане достатъчно силно, за да кара властта да си върши работата. Крайно време е и властта да бъде поета от демократично мислещи хора, а такива аз считам, че има в демократичната общност, които да преведат страната през прехода към стандарта на живот в западноевропейските държави – високи доходи, сигурност, качествено здравопазване и образование. Неща, които повече от десетилетие виждаме, че отсъстват. Считам, че са се родили политиците, които искат да работят за хората.

- Оценихте първата година от управлението на кабинета „Борисов 3” със слаб 2, 22. Каква алтернатива предлага ДБГ?

- Ние дадохме от сърце тези 22 стотни, тоест двойката не е кръгла, защото оценяваме усилията, които се правят във връзка с подобряването на взаимоотношенията с Македония като положителни. Иначе всичко останало е за кръгла двойка. ГЕРБ не просто спряха реформите, а започнаха и да отменят положителните неща, които стартираха по време на предишното Народно събрание. Визирам и електронните лични карти, които щяха да доведат до модерно обслужването на хората от администрацията, електронното гласуване, назначаването на държавни служители след обективни централизирани конкурси, съдебната реформа, положителните стъпки, които се направиха в образованието и в здравеопазването. Всичко това беше отменено или отложено от ГЕРБ. Докато Борисов обикаляше и безрезултатно се опитваше да се прави на лидер на Балканите, забрави, че много от българските общини, включително и такива в област Бургас, все още не са присъединени към Европейския съюз. Той трябва първо да помисли как да присъедини тях, а не Албания или Косово.

- Идват местни избори. През 2015 г. представянето на РБ в Бургас не беше никак лошо. Вашият човек Живко Табаков спечели сериозен преференциален вот. След като оставихте РБ зад гърба си, сега накъде?

- Местните избори, в момента, са сред най-важните приоритети на ДБГ. Защото местната власт има възможност да реши проблемите най-близко до гражданите. Живко Табаков доказа, че заслужава добрия вот, който получи на предишните избори, с активността си след това. Доказа, че е един от най-дейните общински съветници и считам, че бъдещето пред него е много добро. Демократичната общност на територията на община Бургас има нужда от лидери, които да поведат града към реална промяна, а не да подкрепят и пригласят на статуквото. Бургас заслужава по-чист въздух, по-силно развита икономика, повече работни места и качествен туризъм. Хора като Живко Табаков и други от спектър център-дясно могат да постигнат тази промяна.

Имаме една конкретна идея, по която правителството отказва да работи. Военните заводи в България в момента имат много работа. Износът на оръжие расте, но за жалост продуктът, който те произвеждат, е нискокачествен. България има шанс да кандидатства към фондовете на НАТО и ЕС, спечели средства за развитие на иновативни продукти. Например безпилотни подводници, които могат да охраняват териториалните ни води и събират информация в Черно море. Държавата трябва да се възползва от огромния си потенциал във военно-промишлената индустрия, така че да започне да произвежда и продава висококачествени продукти. Отбраната и сигурността са сектори, в които ние изоставаме и това трябва да се промени.

- Водите ли разговори вече с политически формации за общи коалиционни действия?

- Нашият фокус е поставен върху развиване на силни местни структури на ДБГ, които да се подготвят за изборите през 2019 г. Разбира се, ние търсим партньорство и с други, сходни с нашето мислене организации, с които можем да работим по общи политики. Вчера бяхме на протеста срещу вдигане на мораториума за строеж на АЕЦ „Белене” заедно с Демократична България. Хубаво е, че има обединение на демократичната общност по толкова важна за страната тема. Забелязвам обаче някои неприятни знаци. Самоцелното желание на председател на партия да рекламира себе си е стара слабост, която няколко пъти е проваляла предишни обединения и тази грешка не трябва да се повтаря. Вярвам, че обединението на хората и партиите в център дясно няма алтернатива и само така ще можем да се противопоставим на феодалния модел, който се налага в много български общини от ГЕРБ или от БСП.

- Защо според Вас сега се решава рестарта на АЕЦ „Белене”? За проекта се говори повече от 30 години…правиха се стъпки напред, стъпки назад. Кой го върна на „масата”, кой е заинтересуван той да се случи?

- Това е добър въпрос и аз бих го насочил към Бойко Борисов по следния начин - #КОЙ промени неговото мнение за това, че „Белене” е гьол, пълен със жаби, и корупционна сделка. #КОЙ натисна копчето за рестарт на АЕЦ „Белене”. Истината е, че проектът „Белене” е проект на повече от 30 години, той е можел да бъде реализиран от множество правителства, но не е по една проста причина – защото е престанал на бъде икономически изгоден за България, а се е превърнал в проект за наливане на политическо влияние. Сега големият въпрос пред управниците е - ние искаме ли българската енергетика да е все по-зависима от кремълската политика? Аз лично не искам. Смятам, че българската енергетика трябва да бъде диверсифицирана, на конкурентен принцип, защото това е въпрос и на национална сигурност. Когато едно правителство решава да изгражда проект със съмнителна полза за 22 млрд., който ще се изплаща от няколко поколения българи, то трябва да понесе и пълната политическа отговорност.

- Какви са рисковете за българската държава, ако мораториумът падне?

- Българската държава ще плати немалка цена. Абсолютна утопия е това, че може да се изгради изцяло частна централа на територията на България, просто защото до този момент никъде по света няма такава. Всички централи са построени с някаква форма на финансова гаранция, която обвързва държавата за десетилетия напред. Не виждам сред управляващите политици, които да мислят за бъдещето. Те мислят за сегашното, и по-лошо дори – за личния си интерес. И рестартът на проекта „Белене” доказва точно това. От 2009 година досега премиерът си е сменил мнението за „Белене” най-малко 13 пъти – от гьол до необходим проект за България, от Балкански трик до проект, който може да се реализира само с европейски инвеститори. В момента нито едно от тези неща, които е казал, не е валидно. А проблемите свързани със сеизмичността на района и съхранението на отработеното ядрено гориво не са решени. Затова мораториумът не трябва да се вдига сега.

- Призовахте Бойко Борисов и президента Радев да вземат отношение по ограничаването на лотариите. „Игрите на късмета” заигравка с бедността на българина ли са?

- Доказано е, че хазартът е вреден за психологическото здраве на хората, защото води до пристрастяване. В почти всяко семейство, в което има хазартно зависим, всички останали членове страдат. ДБГ считаме, че хазартът трябва да бъде ограничен, като се позволи рекламата само извън праймтайма и се забрани продажбата на хазартните продукти извън пунктовете за залози. Но най-важната мярка е хазартът да бъде обложен като другите вредни стоки – цигарите и алкохолът. Най-малко 50 % от приходите от хазарт трябва да влизат в държавния бюджет. Това е значително увеличение на данъка за тази дейност, но то е справедливо. След като хазартните босове печелят на гърба на нещастието на хората, трябва да компенсират обществото. ДБГ предлага допълните пари, които се съберат от хазартната дейност, да се насочат към гарантиране на пенсиите между хората, които в момента работят. Защото 20, 30 и 40-годишните в момента няма да имат пенсии заради провалящата се пенсионна система.

 Източник: www.m.flagman.bg

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре