С бездействието си Столична община убива хора. Статистиката сочи, че хиляди умират годишно от белодробни заболявания, свързани с качеството на въздуха, който дишаме. Най-много страдат хората с хронични заболявания сърдечно-съдови и диабет, с астма, 1/3 от които деца, и с всевъзможни алергии, наречени “градски” алергии.

Проблемът с опасно мръсния въздух става все по-значим, но вместо сериозни и дългосрочни мерки, Столична община само имитира такива.

Призивите да не се използват личните автомобили, да не се паркира в центъра на София и въвеждане за един ден на „зелен билет“ за градския транспорт, са само „паническо“ гасене на пожар и опит да се избегнат сериозните въпроси и отговори за качеството на живот в една европейска столица с бюджет 1,5 млрд. лв.

За 10 години управление на ГЕРБ в София въздухът в столицата е 10 пъти по-мръсен.

Разтревожени от бездействието на общинарите и от липсата на дългосрочна стратегия за чистотата на въздуха в столицата
Ние, от Движение България на гражданите – София, задаваме 10 въпроса на Столична община:

1. Защо през топлите летни месеци, когато измерването на фините прахови частици не показваше високи стойности, Столична община загуби ценно време и не предложи адекватни решения.
2. Защо вместо “златния” завод за изгаряне на боклуци, общината не инвестира в мерки за подобряване чистотата на въздуха
3. Защо не бяха разработени и осъществени проекти за осигуряване на чист въздух през зимните месеци с европейско финансиране
4. Защо не бе създаден специален финансов фонд, който да гарантира бързото решаване на проблема.
5. Защо не беше изготвен план за поетапна подмяна на всички отоплителни уреди на твърдо гориво и въвеждане на стандарт и строг контрол върху качество на тези горива.
6. Защо, вместо пари за стиропор, не се вложиха средства за газифициране, което осигурява най-екологично чистото отопление.
7. Защо няма сила, която да спре използването на стари автомобилни гуми и битови отпадъци в определени райони на София.
8. Защо бе вдигната цената на билета за градския транспорт вдигна с 60 % , но т. нар. обновяване на автопарка бе сведено до доставките на автобуси с дизелов мотор вместо на газ?
9. Защо все още няма завършено околовръстно шосе, което да изведе част от трафика от града и да намали вредните емисии от задръстванията по сфетофарите.
10. Защо столичани не са информирни в какви дейности ще бъдат вложени очакваните от ЕК 100 млн. лв, които трябва до 2023г да осигурят чист въздух на София.

Ние от Движение България на гражданите питаме:

Г-жо Фандъкова, ще понесете ли политическата отговорност за всички ваши действия и бездействия, които причиняват тревогата и страданието на столичани от мръсния въздух в София.
В случай, че не видим бързи и адекватни действия от страна на Столична община, ДБГ ще призове гражданите на София на протест.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре