По-чист въздух, единен регистър на детските площадки, зоополиция са приоритетите на групата на Реформаторския блок в Столичния общински съвет /СОС/ през новия политически сезон през септември. Това заяви в интервю за БТА общинският съветник от Реформаторския блок Стефан Марков по повод края на политическия сезон на СОС.

Марков резюмира изминалия политически сезон на Съвета като "може повече". Столичната община има какво още да направи, за да подобри диалога с гражданите, за да стане София по-добър град за живеене, посочи Марков. Той постави групата на Реформаторския блок сред една от най-активните в СОС. Имаме редица питания, докладни и предложения. През изминалия политически сезон имам внесени над 100 питания към кмета на София, министри, институции, сред които искането за информация към "Софийска вода" за чистотата на питейната вода в столицата, посочи Марков.

Някои от най-нашумелите теми в работата на СОС през изминалия сезон бяха ремонтът на бул. "Дондуков", чистота на въздуха, "Oбщинска банка", район "Младост" и проблемите в него, т. нар. небостъргачи, паметника пред НДК. Тяхното обсъждане премина под знака на скандали и обществено недоволство, отбеляза Марков. Според него Столичната община има какво още да направи, за да подобри диалога с гражданите, за да достигнем и до целта - столицата да стане по-добър град за живеене.

Премахването на опасния паметник пред НДК "1300 години България" Марков определи като положително за града. Радвам се, че този път политиците не се поддадоха на популизма и нямаше отстъпки, както често се случва, коментира общинският съветник. След години обсъждания и въпреки че Министерството на културата реши да се намеси в последния момент, започна ремонтът на бул. "Дондуков". Надяваме се през следващия сезон да го видим завършен и освен живеещите там, да са доволни и шофьорите, и колоездачите, и всички преминаващи, отбеляза Марков.

Като един от големите проблеми на София Стефан Марков открои замърсяването на въздуха в града. Той е на мнение, че сериозни мерки от страна на Столичната община липсват. "Приехме стратегия за борба с този проблем, но без срокове и наказания за неизпълнение на мерките. Затова ще се постарая темата да бъде водеща и в "следващия политически сезон", посочи Марков. Той каза, че ще продължи да настоява идеята за отдаване под наем на електрически превозни средства да влезе сред проектите на общината.

Общинският съветник се спря на проблемите в район "Младост", в който бе избран нов кмет. Според него обаче новоизбраният кмет Десислава Иванчева е произвела единствено скандали като се започне от масовата чистка на служители в общината и се стигне до предложението за продажба на имот за жълти стотинки. В същото време в СОС няма нито един доклад за дейността й. Проблемът в "Младост" е голям и няма да си затваряме очите, коментира Марков.

Според Марков е било разочароващо, че на последното заседание на СОС, точно преди почивката, ГЕРБ и БСП подкрепиха доклада за проектиране и изграждане на инсталация за комбинирано производство на енергия в София с оползотворяване на RDF - трета фаза на интегрирана система от съоръжения за третиране на битовите отпадъци на Столична община.

Общинският съветник приветства стартирането на процедурата за тикет системата, която ще осигури по-справедлив начин за плащане в градския транспорт. Освен въвеждането на по-добро таксуване, обаче, в градския транспорт трябва да се направят редица подобрения и това не включва само обновяването на превозните средства. Недопустимо е в европейска столица, която е и туристическа дестинация, да няма подробно описание за маршрута от летището до центъра, както и да няма надписи на латински, поне за имената на спирките в градския транспорт, каза Марков.

През този сезон започнах работа по създаването на единен регистър за детски площадки и платформа за подаване на сигнали от граждани, които да са в помощ на общинската администрация, когато се формира бюджет, тъй като ще даде представа къде има тежки проблеми, нуждаещи се от спешно решение. Категоричен съм, че ще продължа усилията си в тази посока, защото всеки родител трябва да знае към кого да се обърне, посочи Марков.

Той припомни, че през изминалия сезон е започнал серия от срещи под надслов "София може повече" и успява да получа много добра обратна връзка от гражданите. След всяка среща търсим решения на поставените проблеми като неосветени площадки и улици, опасни кръстовища, защото хората се интересуват от безопасността и здравето на децата си и това е наш основен ангажимент. Тези срещи ще продължават - всеки втори вторник от месеца, защото мнението на софиянци е важно, а ние сме техният глас в СОС, отбеляза Марков. Естествено има проблеми, които общинският съветник не може да реши, но чрез питания и предложения, опитвам да отговоря на очакванията на хората. Тези срещи ще продължат - всеки втори вторник от месеца, защото мнението на софиянци е важно, а общинските съветници сме техният глас при управлението на общината, увери Стефан Марков. Той припомни първата инициатива за дни на отворените врати в СОС, която дава възможност на всеки да се запознае с работата на Съвета, да даде предложения.

"За нас няма дребен проблем - от несветеща лампа до течове в детските градини и бюджета на общината, всичко е работа, която трябва да се свърши, затова срещите по райони и постоянният диалог са най-важното нещо, което ще продължим", каза Марков. Той изтъкна добрата координация на групата на Реформаторския блокв СОС с най-активната гражданска организация "Спаси София", които "често ни сигнализират за проблеми и неведнъж се е случвало заедно да търсим решения".

Марков изрази надежда да бъде развита идеята за стандартизация на градската мебел - от легналите полицаи до лампи, пейки, кошчета и т.н. "Не може в град като София открай докрай да се виждат десетки модели на изброените. Моята амбиция е София да бъде добро място за живеене и туризъм, затова усилията и в подобряването на градския транспорт и връзките, и за по-чист въздух, повече зелено пространства и повече сигурност, са водещите в работата ми", посочи Марков.

Той отбеляза, че през следващия сезон групата на Реформаторския блок ще работи и за реализирането на идеята за общинска зоополиция, която хем да се бори с бездомните животни, хем да бъде от полза за болни такива.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре