Общинският съветник Стефан Марков настоява за създаването на специализирано звено за борбата срещу тормоза над животните - зоополиция.

 

Това звено може да бъде подопечно на общинското предприятие "Екоравновесие" и на столичния заместник-кмет по екология, каза Марков пред постоянната комисия по екология към Столичен общински съвет. Крайно време е да има подобна структура в столицата, която не само да лови бездомни кучета, но да се грижи за животните, да разследва случаите с изоставени домашни любимци и насилието над животни, коментира Марков.

Законът трябва да се прилага и всеки, който остави кучето си на улицата, да бъде подведен под отговорност. Според него полицията няма достатъчен капацитет, нито време, за да се занимава с тези проблеми. Поради тази причина резултатите в това отношение са плачевни. Виждаме бездомни кучета и котки на всяка улица. Клипове с изтезания върху животните са ежедневие. Това трябва да бъде прекратено, категоричен е общинският съветник.

Той настоява ежемесечни доклади от общинското предприятие "Екоравновесие", чиято основна дейност е регулиране популацията на безстопанствените кучета на територията на Столична Община. Общинските съветници и гражданите трябва да знаят какви мерки се взимат, каква е ефективността и какви са проблемите, за целта трябва ежемесечно публично да бъдат представяни тези данни, завърши Марков.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре