Санирането на панелките не е безплатно, струва 2000 лв. на семейство, каза Танев

Съмнявам се в законността на референдума за Бедечка, заяви на брифинг в Стара Загора Димитър Танев, член на Изпълнителния съвет на „Движение България на гражданите“ от Реформаторския блок. Танев напомни, че в закона ясно е записано, че допитване до гражданите по теми, касаещо местни данъци и такси, и общинския бюджет, не може да бъде проведено. Старозагорският депутат от 43-то Народно събрание подчерта, че подобно е становището изразено и от прокуратурата в Стара Загора.

 

Зелената тема е част от дневния ред на Танев от 43ото Народно събрание. По негова инициатива имаше кръгла маса в Парламента по проблемите на Бедечка, както и предложението в предходния парламент за въвеждане на мораториум за строеж в парк Бедечка и да се провери възможността паркът да стане биосферен резерват. Днес оставам на позицията си, че Стара Загора трябва да има парк Бедечка, каза Танев и припомни, че една от първите зелени инициативи, по които е работил са били проблемите на Аязмото в Стара Загора.

Усещането, че участваме във вземането на важни решения, ще ни струва 200 000 лв. Заседанието на съда по законосъобразност на референдума е след провеждането му, което може да постави кметът на града в хипотезата на разхищаване на средства, затова референдумът трябваше да бъде спрян до произнасянето на съда, каза още Танев.

Всяко българско семейство е платило по 2000 лв. за санирането на едва 2000 блока от общо 700 000 панелки в страната и ако трябва да бъдат санирани всички, ще са нужни още 30 години, коментира Танев по повод програмата за енергийна ефективност. Това саниране всъщност е държавна пирамида, при която последните плащат печалбата на първите, добави той.

Санирането не е безплатно и разделя хората на такива, на които уж държавата, а всъщност всички останали са им платили ремонтите, и другите, които ще трябва да почакат 30 години. Същото саниране ще окаже негативно влияние и на пазара на имоти, защото „несанираните" няма да могат да си продадат имотите при равни условия, тъй като купувачите ще предпочитат да си купят сходно жилище в обновен блок, посочи Танев.

Предлагал съм промени в програмата, защото вместо да започне с обновяване на студентските общежития, където в една стая живеят по няколко студенти, държавата санира частни имоти, немалко от тях - необитавани.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре