Ботевград е първият град, който Димитър Делчев посети в качеството си на председател на „Движение България на гражданите”. Заедно с екипа му, той ще обиколи всички областни градове в България, като вчера бяха в Шумен и Варна, а днес ще посетят Добрич и Плиска.

Ето какво заяви Димитър Делчев по време на посещението си в Ботевград.

На 30 септември бяхте единодушно избран за председател на „Движение България на гражданите”. Ще правите ли промени в структурата на Софийска област и по конкретно в местната структура в Ботевград?
ДБГ има Устав, съгласно който областните координатори и общинските председатели имат мандати. Там, където тези мандати са изтекли, неминуемо ще има нов избор и ако хората оценяват дейността им, избирателите ще ги преизберат. Считам, че колегите от Софийска област свършиха много работа през последните години. Оттук нататък предстоят тежки задачи и трябва заедно да продължим да привличаме хора към каузата на ДБГ, защото само със силна армия ще успеем да победим тежката машина за избори, която ГЕРБ изградиха.

След вота обявихте, че едни от приоритетните Ви задачи са следващите местни избори и анти-ГЕРБ коалиция. В какво ще се изразява тя?
На националното събрание, на което присъстваха над 400 души, взехме решение да създадем една силна анти-ГЕРБ коалиция, която да разбие монопола на ГЕРБ по места. Правим това с оглед не само на последните скандали около партията, но и с оглед желанието ни да изчистим местата от тези тежки порочни практики, които аз описвам с думите „назначи” и „усвои”. 12 години Ботевград бе управляван по този модел и града показа, че с широка анти-ГЕРБ коалиция може да бъде освободен от тези практики. Скоро разговарях с представители на ДБГ в града, които участваха в тази коалиция и съм доволен, че те продължават да отстояват това, в което вярваха през 2015г – те са непримирими срещу връщането на управлението на общината по лош начин. В това отношение Ботевград може да е за пример.

Тъй като сте в Ботевград, няма как да не Ви попитаме за най-горещата политическа тема в момента – изключването от групата на ГЕРБ на тримата общински съветници Цветан Цолов, Филип Филипов и Еленко Иванов. Запознат ли сте с темата и какъв е Вашият коментар?
Очевидно е, че съветниците от ГЕРБ са разцепени на място: едните желаят да работят за себе си, а другите – в интерес на общината. Тези, които застанаха зад кмета Иван Гавалюгов и желанието му да промени начина на управление на общината, мога само да ги похваля. Надявам се градоначалникът да не се отказва от усилията си Ботевград да бъде управляван по честен начин и в интерес на хората. Нямам съмнение, че ако анти-ГЕРБ коалицията, която се сформира в града през 2015г, устои на изкушенията, Ботевград ще има добро управление и през 2019г.

Вчера Димитър Делчев изпрати сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров във връзка с отхвърлянето на оставката на Делян Добрев като народен представител.
„Считам, че това е противоконституционно. Отхвърлянето на оставката на човек, който няколко пъти твърди, че иска да се махне от НС, нарушава законите на България. В момента ние сме в парламентарна криза, защото Добрев нито иска да бъде в НС, нито изпълнява задълженията си като председател на енергийна комисия, а в същото време е държан от колегите си. Това е престъпно. Очаквам от прокуратурата да постанови престъпление и да даде тълкование на това дали Делян Добрев трябва да остане в парламента или не. Защото ако утре в НС се гласува закон с гласа на Добрев, то този закон става невалиден”, добави още Делчев.

Източник: balkanec.bg

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре