В Шумен имаме втората по големина група в Общинския съвет и на следващите местни избори ще подобрим този резултат със силна антиГЕРБ коалиция, каза на пресконференция в Шумен председателят на „Движение България на гражданите“ Димитър Делчев.

„Моделът Делян“ се наблюдава във всички общини на ГЕРБ и се изразява в това един човек да разпределя обществените поръчки, а назначенията да стават с одобрението му.

Това гони от тези общини голяма част от работещите хора. Заплатите в Шумен могат да бъдат равни на тези в София, но отклоняването на средства и роднинските назначения трябва да бъдат прекратени, каза Делчев.

И тук в Шумен хората искат обединение. Оставаме отворени за разговор с всички партии, организации, местни коалиции, които искат да спрат феодализирането на общините и да се борят за прозрачност в управлението, каза Делчев на въпрос за обявената от него антиГЕРБ коалиция.

По повод на поредните новини с телефонни измами и задържането на полицейски шеф Делчев коментира, че за да бъдат спрени телефонните измамници са необходими няколко промени в НПК, които да дадат повече възможности на разследващите органи за събиране на доказателства. Недопустимо е журналисти да могат да стигнат до „гнездото“ на измамниците, каквото има и в шуменско село, а полицията да не може да използва тези доказателства, каза той. Липсата на наказани за тези престъпления показва фалит в сектор сигурност и разпъване на чадър над извършителите, добави Делчев.

Найден Зеленогорски каза, че работата на местната структура на ДБГ трябва да бъде насочена към решаването на проблемите на гражданите. Убеден съм, че на следващите кметски избори, победителят ще бъде от нашия отбор, каза той.

Реформаторският блок оценява като незадоволителна работата на мнозинството. Няма напредък нито по нито една от необходимите реформи, нито по изграждането на големи проекти като „Хемус“, а днес се спука и поредният балон с пенсиите. Обещанията за увеличение, които за голяма част от хората не се реализираха, са плод на огромна некомпетентност или опит за спестяване на средства на гърба на българските пенсионери. Северът продължава да изостава като произвежда едва 24% от БВП и ние няма да спрем да работим за промяна на това положение, категоричен бе той.

На въпрос за зависимстта между общините и изпълнителната власт Даниела Русева, общински съветник от ДБГ и областен координатор на партията, беше категорична, че децентрализацията на общините трябва да бъде поставена на дневен ред. Непопулярна мярка е и намаляването на броя на общините, но има такива с по 1000-2000 жители само по списъци, а реално там има и по-малко хора. Тя подчерта необходимостта от изчистване на избирателните списъци от „мъртви души“, за да се види реалната карта, тъй като в момента има места с под 50 човека, които избират кметове, имат администрации, за които плащаме всички ние, допълни Русева.

По-рано Делчев и Зеленогорски имаха срещи с общинските съветници на ДБГ и РБ, с представители на различни партии от демократичната общност и граждани, с които обсъдиха местни инициативи и възможностите пред широка коалиция, която да победи модела на ГЕРБ.

Делчев и Зеленогорски поздравиха общинските съветници на ДБГ в Шумен за активните граждански позиции и работата в ОбС, където поставят остро въпросите на гражданите.

Утрес Делчев ще посети град Плиска, където ще се срещне с кмета на Първата българска столица Тонка Начева и граждани.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре