Отбори на четири от 6-те световни сили по информатика - Румъния, Полша, Русия и България пристигат в Шумен за „IX Международен есенен турнир по информатика“, който ще се проведе от 23 до 26 ноември. Шумен ще посрещне над 170 състезатели в това число и отбори от Украйна, Сърбия, Македония, Молдова, Гърция.

Това обяви днес на пресконференция Бисерка Йовчева, председател на организационния комитет. На нея присъстваха още Владислав Кипров, изпълнителен директор на „Лифтком“ АД - генерален спонсор на събитието  и представители на организаторите и партньорите - доц. Катя Люцканова, заместник-ректор по образователни политики и доц. д-р Теодоси Теодосиев от Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“, Вилиола Любенова, заместник-директор на Профилирана природо-математическа гимназия „Нанчо Попович”, Галя Младенова, директор на Професионална гимназия по механотехника, електроника, телекомуникации и транспорт „Христо Ботев“, както и представители на община Шумен и Школа А&Б. 

“Тази година есенния международен турнир по информатика се провежда при засилен международен интерес, като отзвук от проведената през септември в София Първа европейска младежка олимпиада по информатика. Най-добрите световни сили ще бъдат тук, липсват само САЩ и Китай“, каза Йовчева. Тя уточни, че към момента участие са заявили 24 отбора от 8 страни като Русия, Румъния, Полша, България ще бъдат представени, освен от националните си и от други представителни отбори. Шумен пък ще има свои домакински отбори.

Йовчева отбеляза, че този международен турнир е единствен по рода си, който се провежда в две възрастови групи – младежка за ученици до 15.5 г. и старша възраст за ученици от гимназиална степен на средното училище.

В съставите на националните отбори има двама шуменци - Иван Ганев - във втория отбор на България - старша възраст и Марин Йорданов - във втория отбор на България - младша възраст. Всички шуменски ученици се подготвят в Школа А&Б, като, с изключение на Ивайло Георгиев, който е ученик от СУ „Сава Доброплодни“, всички останали са от ППМГ „Нанчо Попович“.

Бисерка Йовчева отбеляза, че тазгодишния есенен турнир, на който домакин е община Шумен и се провежда под патронажа на кмета Любомир Христов, се осъществява с подкрепата на шуменския бизнес и изказа благодарността си към него и генералния спонсор на проявата „Лифтком“ АД . От своя страна изпълнителният директор Владислав Кипров заяви, че желанието му е с популяризирането на града да се даде възможност на младите хора да се учат, развиват и да останат тук с новаторските си идеи и с възможността за развитие на съвременните технологии, за да стане Шумен интелектуален град.

Партньори на събитието са Министерството на образованието, Европейската младежка олимпиада по информатика, Районното управление по образование, Мусала-Софт, Сдружение на Олимпийските отбори по природни науки.

Припомняме, че Международният есенен турнир по информатика (IATI) се провежда за първи път през 2009 година по инициатива на Бисерка Йовчева и Емил Келеведжиев – председател на Националната комисия по информатика към МОН. 

Източник: ШУМ.БГ

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре