Очакваме хиляди взискателни туристи, а нямаме леглова база, обяви председателят на комисията по туризъм Живко Табаков

Председателят на постоянната комисия по туризъм към Общински съвет - Бургас Живко Табаков изготви революционна докладна, която ще стимулира стъпването на големи хотелски вериги в Бургас. Световни брандове като Хилтън определено липсват на Бургас и от години се работи за привличането им. Последните индикации са, че няколко големи вериги имат интерес да стъпят тук.

 

Табаков предлага три допълнения към приетата на последната сесия за м. г. Наредба за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги. Промените касаят насърчаването на инвестиции за строеж на хотели и хотелски бази в областта.

„Бургас е областен център с добра локация, атракции и големи възможности за развиване на целогодишен туризъм. От няколко години насам Община Бургас полага сериозни усилия за утвърждаването на Бургас на международната туристическа карта и привличането на по-голям посетителски интерес посредством участието си в международни борси. За съжаление липсата на достатъчно места за настаняване в града се оказва все по-голям проблем, с тенденция към задълбочаване. Отсъствието на висококатегорийни хотели е огромна пречка за развитието на алтернативните видове туризъм на територията на община Бургас”, мотивира предложението си общинският съветник от РБ.

Предложението на Живко Табаков е продължение на политиката на Община Бургас за развитието на туризма.

Съветникът посочва, че към настоящия момент легловата база в града е недостатъчна и няма как да отговори на очаквания приток на туристи след откриването на двете големи спортни съоръжения Арена Бургас и плувния басейн в жк „Славейков”, както и стартирането на нискотарифните полети от и за летище Бургас.

„Справка на средствата за подслон и местата за настаняване на територията на община Бургас обаче показва, че към 2016 г. сме разполагали с 1 петзвезден хотел, 3 четиризвездни, 21  тризвездни, 10 двузвездни и 12 еднозвездни хотела. Това е крайно недостатъчно, ако искаме Бургас да бъде рекламиран като целогодишна туристическа дестинация. През 2018 - та година Бургас ще бъде домакин на няколко събития в рамките на председателството на България на Съвета на ЕС, както и на Световно състезание по математика с над 300 участници (по информация на Община Бургас). В същото време най-голямата леглова база, с която разполага общината ни, е тази на х-л „България” (едва 205 легла)”, посочва Живко Табаков.

Ето какви допълнения в Наредбата предлага председателят на комисията по туризъм:

„Ал. 4 Представители на международни хотелски вериги или франчайзополучатели с инвестиционни намерения на територията на община Бургас заплащат 10 % от дължимите такси и цени на технически услуги от Община Бургас.

Ал. 5 Лицата, решили да инвестират в хотелски бази от клас А (хотели, мотели и туристически селища) по Наредбата за изискванията към местата за настаняване и заведенията за хранене и развлечения и за реда за определяне на категория, отказ, понижаване, спиране на действието и прекратяване на категорията от Закона за туризма, заплащат 50 % от дължимите такси и цени на технически услуги.

Ал. 6 Лицата, решили да инвестират в хотелски бази от клас Б (семейни хотели, хостели, пансиони, почивни станции, бунгала и къмпинги) по Наредбата за изискванията към местата за настаняване и заведенията за хранене и развлечения и за реда за определяне на категория, отказ, понижаване, спиране на действието и прекратяване на категорията от Закона за туризма, заплащат 75 % от дължимите такси и цени на технически услуги.”

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре